Yazılarımız

Herodotos

“Tarih” adlı kitapla bilinen Yunan tarihçisi M.Ö 484 yılında Bodrum’da doğmuş, uzun seyahatlerle geçen hayatı ise M.Ö 425 yılında son bulmuştur. Marcus Tillius Cicero adlı Romalı bir hatibin Herodotos’tan “pater historiae” yani Tarihin Babası olarak bahsetmesiyle birlikte bu isimle anılmaya başlamıştır. Batı’da tarih yazarlığını başlatan kişidir.1 2 Tarih Kitabında Nelerden Bahseder? Herodotos’un tarih kitapları; M.Ö…

Memlûk Devleti (1250-1517)

Okullardaki tarih derslerinde Osmanlı’nın yükselme döneminde sıkça adını duyduğumuz devletlerden biri de Memlûk Sultanlığı’dır. 1250 yılında Eyyübilerin yıkılmasının ardından kurulan bu devleti tarihçiler yönetimdeki değişikliklerden dolayı ikiye ayırmaktadırlar: Bahri (Kıpçak-Kuman yönetimi) ve Burci (Çerkes yönetimi). Bu devlet Kıpçakların yönetimi altında zirveye ulaşmış, Çerkes yönetiminin altındaysa yıkılmıştır.1 Memlûk Ne Demektir? Kelime anlamı olarak Arapça “köle asker”,…

Gemiye Adını Veren Osmanlı Denizcisi

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Oruç Reis gemisinin isminin nereden geldiğini merak edenlerimiz mutlaka olmuştur ama bunu bilen kişi sayısı muhtemelen çok azdır. Gemi Olarak “Oruç Reis” Birçok açıdan yabancı ekipmanlar içerse de 2012 yılında yerli imkanlarla inşasına başlanan Oruç Reis gemisinin boyu 87 metre, genişliği 23 metre olmakla beraber tam olarak 55 personel (araştırmacı…

Vejetaryenlik

Vejetaryenler, günümüzde Dünya nüfusunun önemli bir kısmını (375 milyon civarı) ve genel olarak hayvan ve hayvana bağlı ürünleri tüketmeyen topluluğu oluşturur.1 Bu topluluğun bir kısmı dini sebeplerden ötürü hayvansal ürün tüketmezken bir kısmıysa hayvanların tüketilmesinin onlara yapılan bir acımasızlık olduğunu düşündüğü için vejetaryenliği tercih etmektedir. Neden? Vejetaryenlik kavramını duyunca akla gelen sorulardan en önemlisi zannediyorum…

Bu Bir Yılan Değil!

Evet, bahsettiğim yılana benzeyen canlının adı “oluklu kertenkele”. Bilimsel adı “Pseudopus apodus” olan bu kertenkele türü ülkemiz de dahil olmak üzere geniş bir coğrafyada bulunmaktadır. Çoğu zaman bu tür maalesef yılan zannedilip öldürülmektedir oysaki çok benzese de bu kesinlikle bir yılan türü değildir! Peki Adı Ne Anlama Geliyor? Türkçede kullandığımız “oluklu kertenkele” ismini vücudunun yanındaki…

Uçaklar ve Kanatlar

Uçakların uçmasındaki en temel birimlerden biri kanatlardır. Farklı türlerdeki uçaklara baktığımızda farklı kanat tipleriyle karşılaşabiliriz. Bunun sebebi uçağın hizmet amacına göre kanat tiplerinin seçilmesidir. Bu yazımızda kullanılan yaygın kanat tiplerini inceleyecek ve örnekler vereceğiz. Alçak Kanat İnceleyeceğimiz ilk kanat tipi alçak kanat tipi modelidir. Alçak kanat tipi temel eğitim uçakları, yolcu uçakları gibi uçak modellerinde…

Virüslere Bir Bakış

Virüsler, ancak yaşayan bir organizma sayesinde yaşamına devam edebilen ve birçok mikroskop tarafından görülemeyecek kadar küçük olan mikro organizmalardır. Bu yazımızda da virüslerin tarihi, etimolojisi gibi bazı konulara değineceğiz. Peki “Virüs” Ne Demek? Virüs, sözcük anlamı olarak Latince zehir anlamına gelen “vīrus” kelimesinden günümüzdeki haline kavuşmuştur. Günümüzde de genel olarak yukarıda tanımını yaptığım şekilde tıpta…

Yaşam Nasıl Başladı?

Yaşamın başlangıcı ile ilgili tarih boyunca birçok teori ortaya atılmıştır. Kimisi dinî, kimisi bilimsel, kimisi de felsefi olsa da her biri farklı çevreler tarafından kabul görmeyi başarmıştır fakat hiçbiri bilimsel olarak tamamen kanıtlanmamıştır.Biz, bugünkü yazımızda da bu teorilere genel bir bakış atacağız. Yukarıda bahsettiğimiz görüşlerden en önemli altı tanesi şunlardır: Yaratılış Görüşü Abiyogenez Görüşü Biyogenez…


Blogumu Takip Edin

Yeni içerik doğrudan gelen kutunuza iletilsin.